La paraula xerinola i la Batalla de Cerignola

M’ha semblat curiós conèixer l’origen de la paraula “xerinola”

Segons el Diccionari de la Llengua Catalana (2ª edició) de l’Institut d’Estudis Catalans, la fer xerinola, vol dir tabola i tabola és l’acció de divertir-se sorollosament, però sorprenentment, una paraula amb aquest significat té el seu origen en una batalla, la Batalla de Cerignola.

EL 28 d’abril de 1503, Cerignola, una petita vila sobre un turó de la regió italiana de Pulla, va ser l’escenari d’un enfrontament bèl·lic entre les tropes franceses de Lluís XII i les hispàniques de Ferran el Catòlic durant la Segona Guerra de Nàpols. La batalla, en la que segons diversos autors hi havia molts mercenaris catalans, va acabar amb la victòria dels terços d’en Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capità, consolidant-se els drets del rei catòlic com a sobirà del regne de Nàpols.

Un dels trets més curiosos de la batalla va ser la seva durada. Des de la primera càrrega per part de les tropes franceses fins que aquest van rendir-se, va transcórrer tan sols una hora. L’estratègia militar adoptada per les tropes hispàniques de Fernando de Andrade i Hug de Cardona van suposar una revolució en les tàctiques de batalla i van establir algunes de les bases de la guerra moderna.

Els catalans que hi van participar a la batalla de Cerignola, després de la gran celebració per la victòria, van adoptar i adaptar la paraula xerinola com a sinònim de festa.

I mira…

Feu un comentari