M’ha semblat curiós conèixer l’origen de del logotip de Bluetooth…
A la imatge del post podeu veure a Harald Blåtand, qui va ser rei de Dinamarca des d’aproximadament l’any 958 fins a la seva mort i de Noruega a partir de voltants de l’any 970. Aquest personatge va ser qui va inspirar el nom de la tecnologia sense fils.
Al segle X, quan vivia el rei Blåtand, el nord d’Europa estava format per regnes vikings governats per clans familiars amb un rei al cap. A la mort del rei, els homes importants dels clans lluitaven pel tro del regne. El rei Harald va ser el primer cas d’un rei que va traspassar el poder al seu fill convertint-se així en un personatge molt ilustre entre els escandinaus.
Harald va ser anomenat Blåtand, “Gran Home Bru” (Blå, vol dir bru i tand vol dir gran home en l’antiga llengua nòrdica), perquè tenia la pell molt fosca, però en fer la traducció a l’anglès del seu nom, Blåtand, es va traduir com a Bluetooth, “Dent Blava”, possiblement perquè hauria pogut patir una malaltia fetal anomenada eritroblatosi que l’hauria pogut provocar que tingués algunes dents d’aquest color.
Onze segles més tard, l’any 1997, van encomanar a Jim Kardach, enginyer informàtic d’Intel, el desenvolupament d’un sistema sense fils de comunicació entre equips. L’informàtic no va treballar sol, ho va fer amb un equip en el que hi participava personal de les companyies IBM, Toshiba, Ericsson i Nokia. La desconfiança entre els membres d’aquestes companyies va donar certa llibertat a l’informàtic d’Intel en algunes parcel·les, com per exemple en l’elecció del nom de la tecnologia acabada d’inventar.
En aquell moment Kardach estava llegint un llibre sobre víkings i un dels personatges era Harald Bluetooth. Jim Kardach va decidir escollir aquest nom pel seu desenvolupament, però no per casualitat sinó pel seu sentit metafòric.
El rei Bluetooth va ser conegut per unificar a les tribus vikingues sota la religió cristiana, de la mateixa manera que la nova tecnologia havia de servir per unificar la comunicació entre dispositius de les companyies de programació computacional IBM i Toshiba amb dispositius de les companyies de telefonia mòbil Ericsson i Nokia.
Per al logotip de Bluetooth es va fer servir de la unió de les inicials de Harald Bluetooth, H i B, en l’alfabet rúnic futhark.
Fins ara!