L’origen del nom del Monestir de Sant Maria de Pedralbes

M’ha semblat curiós conèixer l’origen del nom del Monestir de Pedralbes que ens mostra aquesta imatge de l’any 1932.

El Reial Monestir de Santa Maria Pedralbes va ser fundat i batejat per la reina Elisenda de Montcada l’any 1327 amb el suport del seu espòs el rei Jaume I, que va ser qui va voler que es dediqués a Santa Maria.

El nom Pedralbes, documentat des de l’any 986, el nom del monestir i del conegut barri de la part alta de Barcelona que l’allotja, provenen de la pedrera de Pedres Albes, situada a l’Avinguda de la Mare de Déu de Lorda del mateix barri i probablement d’altres pedreres similars que haurien hagut a la mateixa zona.

D’aquesta pedrera, que en l’actualitat no està explotada, se n’extreia granit. El granit és una roca amb una textura granulosa i cristal·lina. Un dels mineral que conformen el granit és el quars, el mineral més abundant sobre la capa terrestre que, en la seva varietat lletós, és d’un blanc intens.

El Monestir de Pedralbes, per tant, és el Monestir de les pedres blanques.

Una altre dada que també m’ha semblat curiosa sobre el monestir és que durant els gairebé 700 anys d’història que té, ha allotjat ininterrompudament a una comunitat de monges clarisses.

Bona tarda!

Feu un comentari