Martin Sheen, la cara oculta de l’actor

M’ha semblat curiós conèixer més els orígens de Martin Sheen i la seva vinculació amb Galícia.

Marin Sheen és bàsicament conegut per la seva faceta d’actor i una mica menys per la seva vessant com a activista per la pau, la justícia social i els drets humans, que l’ha dut a ser arrestat més de 70 vegades, principalment per a diferents protestes de caràcter lliberal.

Martin Sheen va nàixer a Dayton, Ohio, el 3 d’agost de 1940. El seus pares eren Francisco Estévez, un gallec nascut a Parderrubias a la província de Pontevedra i arribat als Estats Units des de Cuba on va treballar en la recol·lecció de canya de sucre, i Mary Ann Phelan, una immigrant irlandesa, amb connexions amb l’IRA, de Borrisokane, al Comtat de Tipperary.

El nom legal de Martin Sheen encara és Ramón Antonio Gerardo Estévez i així consta en tots els seus documents acreditatius, cosa que l’hi ha portat algun que altre problema en algun aeroport. L’actor sempre s’ha sentit molt orgullós dels seus orígens i ha declarat en alguna ocasió:

Adoro ser espanyol tant com adoro ser irlandès, i realment m’encanta ser irlandès!
Mai vaig canviar-me el nom oficialment i mai ho faré. És el nom que hi ha al meu carnet de conduir, al meu passaport i al tots els meus documents. Vaig començar a usar el nom “Martin Sheen” com a prova, i abans d’adonar-me’n ja havia començat a guanyar-me la vida amb aquest nom i ja va ser massa tard. Un dels meus majors remordiments és no haver mantingut el nom que se’m va donar. Sabia que això no li agradava al meu pare.

Està casat des de l’any 1961 amb la seva parella de tota la vida Janet Templeton, o Janet Sheen, i junts són els pares de quatre fills, tres nois, Emilio Estévez (1962), Ramón Estévez (1963) i Charlie Sheen (Carlos Irwin Estévez, 1965) i una noia, Renée Estévez (1967), tots dedicats d’una manera o altre al món del cinema.

Una dada curiosa és, que tot i que l’actor es diu legalment Ramón Estévez, la seva dóna li diu Martin perquè és el nom amb el que el va conèixer i no va saber al seu nom real fins un temps més tard.

L’any 2010 l’actor va protagonitzar la pel·lícula “The Way”, dirigida pel seu fill Emilio, un personal homenatge al seu pare i amb l’objectiu de popularitzar el Camí de Santiago als Estats Units. Durant el rodatge Martin Sheen va desplegar tota la seva afabilitat pels camins que va recórrer, aturant-se constantment a parlar amb tothom. En la posterior presentació de la pel·lícula se’l va sentir dir frases com:

“Estic extremadament orgullós de ser gallec.”

o com:

“Adoro la independència que es respira a Galícia i que desprenen els gallecs. Són espanyols, però tenen un caràcter molt independent i així era el meu pare.”

Fins aviat!!

Feu un comentari